Blogin viimeisimmät

Ylös

Tavoitteiden saavuttamisen anatomia

Tavoitteiden saavuttamisen anatomia

Teitkö mielessäsi uudenvuodenlupauksen? Onko haaveesi tulla rohkeammaksi, rennommaksi, rakastavammaksi tai muuten muuttaa toimintaasi? Muutos vaatii aina sekä motivaatiota että kykyä toimia. Se vaatii, että tulet tietoiseksi hetkestä impulssin ja toiminnan välillä.

Kun opit pysäyttämään tilanteen päässäsi ja tiedostamaan tilanteen, pystyt myös tekemään tietoisen päätöksen kuinka haluat toimia. Tässä blogissa kerron, mitä tekemistä joogalla on tämän kanssa.

Matkalla siksi henkilöksi joka haluat olla

Meissä jokaisessa on valtava potentiaali joka odottaa löytymistään. Positiiviseen muutokseen ja kehittymiseen tarvitaan itsetuntemusta – siis tietoisuutta omasta toiminnasta ja reaktioista ulkoisiin ärsykkeisiin. Voit muuttaa tulkintaasi tilanteista ja nähdä uusia mahdollisuuksia.

Ärsyke – tiedostaminen- valinta- toiminta

Emme elä umpiossa – monet ulkopuolelta tulevat ärsykkeet saavat meidät toimimaan automaatiolla, ilman tietoisuutta mitä oikein tapahtui. Kohtaat uuden ihmisen, joka käyttää samaa hajuvettä kuin paras ystäväsi. Suhtaudut häneen kuin hyvään tuttuun. Aivoille onkin tarkoituksenmukaista hoidella rutiinijuttuja automaatiolla, mutta joistakin automaattireaktioista meille on haittaa. Jos hajuvesi muistuttaakin ikävästä tilanteesta, sama henkilö, jota et vielä lainkaan tunne, saakin kalsean vastaanoton.

Olenko tälläkertaa valmis sitoutumaan pysyvään muutokseen?

Olipa tavoittelemasi muutos mikä vaan, vain yksi asia on ratkaiseva: Kun lisäät hetken harkintaa ja tietoisuutta tilanteeseen, pääsen puolueettomalle alueelle jossa voit toimia juuri haluamallasi tavalla. Kun olet todella sitoutunut toivomaasi mutokseen, opettele tilanteet ja ärsykkeet, jotka saavat sinut aina pilaamaan hyvin alkaneen muutoksen ja ota hetken harkinta-aika käyttöön niissä. Voit motivoida itseäsi kysymällä itseltäsi: kuinka kauan tätä on jo jatkunut? Yleensä tartumme tapojemme muuttamiseen hitaasti – vaatii kovaa ponnistelua siirtyä mukavuusalueelta aloittaaksemme jotain uutta, joka väistämättä on aluksi vaikeaa.

Olemme itse aktiivinen muutosvoima – välillä ympäristö tukee sitä, välillä ei. Tärkeintä on että olemme tietoisia sen vaikutuksesta itseemme.

Muutos vaatii sekä motivaatiota että taitoa

Motivaation ja toteuttamisen vaatiman taidon ja ymmärryksen välillä on suuri ero ja niitä molempia tarvitaan. Jos esimerkiksi olemme “motivoituneita” pääsemään eroon parista ylimääräisestä kilosta, mutta meillä ei ole ruoan valmistamiseen tarvittavaa “taitoa” ja ravitsemukseen liittyvää “tietoa”, emme ehkä pysty pitämään kiinni tavoitteesta. Tai sitten osaisimme kyllä mutta motivaatio ei olekaan kestävä. Usein myös opimme tarvittavat taidot muutoksen aikana.

Aktiivisilla kysymyksillä syvempään sitoutumiseen

Kirjassaan “Triggers” Marshall Goldsmith antaa tavoitteisiin liittyvien kysymysten asetteluun liittyvän tehokaan apukeinon. Tee kysymyksistäsi ja lupauksistasi aktiivisia. Se muuttaa vastaustesi ja ratkaisujesi fokusta – vahvistaen sinua tekemään muutoksia joihin et ehkä uskonut pystyväsi. Aktiiviset kysymykset haastavat sinua määritelemään ja suunnittelemaan asiaa paljon syvemmin.Sen sijaan että kysyisit “onko minulla selvä tavoite” rakennatkin kysymyksesi muotoon “ teinkö parhaani asettaaksi selkeän tavotteen itselleni”, “teinkö parhaani edistyäkseni tavoitteeni saavuttamisessa”, “teinkö parhaani lisätäkseni onnellisuuttani/sitoutumistani”.

Joogassa harjoittelet tietoisuuttasi ohikiitävissä hetkissä

Joogaharjoitus varmistaa sinulle energian ja tasapainon elämän ylä- ja alamäkiin. Opit löytämään rauhallisen hetken tutkia tilannetta ja tehdä tietoisen päätöksen kuinka haluat toimia, silmänräpäyksessä. Tulet tietoiseksi hetkestä impulssin ja ja toiminnan välillä. Joogaharjoituksessa jatkuvasti treenataan tietoisuutta ja sen levittämistä uusille alueille. Ympäristömme näyttäytyy ymmärrettävämpänä, meidän on helpompi virittäytyä tilanteisiin silti menettämättä itseämme.

Hyvää uuttavuotta!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti