Blogin viimeisimmät

Ylös

Slow joogaa Janne Kontalan kanssa Naantalissa 27.2., liity joukkoon!

Slow joogaa Janne Kontalan kanssa Naantalissa 27.2., liity joukkoon!

Janne Kontala on suosittu joogaopettaja, jonka tuore teos Joogan sydän saa joogaharrastajaltamme Tiinalta täydet pisteet. Tule tutustumaan Jannen oppeihin 27.2. Naantalin kylpylään.

HARJOITUS TEKEE MIELEN MESTARIN

Joogaa mainostetaan nykyään lääkkeeksi moneen vaivaan. Se lisää fyysistä hyvinvointia, saa näyttämään paremmalta tai auttaa laihtumaan. Joogan perimmäinen tavoite on kuitenkin vahvasti mielen hallinnassa ja oman itsensä löytämisessä. Erityisesti tätä puolta Janne Kontala valottaa kirjassaan Joogan sydän.

Kontala on itse opiskellut joogaa ja mantrameditaatiota vuodesta 1992. Hän on pätevöitynyt jooganopettaja, joka on opiskellut sekä Suomessa että Intiassa. Hän on perustanut Suomen suurimman joogalehden Anandan. Kontala asuu perheineen Tukholmassa, mutta tekee opetustyötä myös Suomessa.

Joogaa monista syistä

Kirjan alussa Kontala kuvaa hyvin ymmärrettävästi erilaisia asenteita harrastaa joogaa. Jollekin on tärkeää tavoitella aineellista onnea, tervettä ja pitkää elämää, toiselle päämääränä on saavuttaa viisautta ja tietoa, kolmannelle kirkkain päämäärä on rakkaus ja pyyteetön palvelu.

Kontalan kuvaus siitä, miten harrastaja kulkee omaa polkuaan ja lähenee asenteessaan kolmatta vaihetta, on hyvin uskottava. Samalla kirja kuvaa, miten harrastaja lähestyy joogan sydäntä eli absoluuttista totuutta.

Vastavirtaan joogabuumissa

Sanaparina absoluuttinen totuus tuntuu kaukaiselta ja vaikeaselkoiselta. Voinko minä, tavallinen suomalainen nainen löytää arkeni keskellä joogan sydämen? Onko se mahdollista naapurin kiireiselle toimitusjohtaja -isälle?Kirjan tarkoituksena on auttaa lukijaa pääsemään alkuun omalla polullaan ja etenemään sillä kohti korkeinta päämäärää. Siinä se minusta onnistuu hyvin kuvaamalla asioita konkreettisesti. Lukiessa syntyy tunne, että kirjailija lähes pitää kädestä kiinni ja opastaa henkilökohtaisesti, miten juuri minä voin edetä valitsemalla omat tapani kirjan ehdotuksista.

Kirja ei lupaa mitään helpolla. Polulla kulkemiseen ja joogan harjoittamiseen kuuluvat oleellisesti fyysiset harjoitukset. Niistä on kirjassa sanallinen kuvaus. Kuvausta tukevat monet havainnolliset valokuvat. Kirjan varsinainen tarkoitus on kuitenkin keskittyä henkisen puolen kehittämiseen. Tässä se poikkeaa nykyisen joogabuumin valtavirrasta.

Se tärkein – sisäinen harjoitus

Kaikki tiukat fyysiset harjoitukset sisältävät aina myös sisäisen ulottuvuuden. Se tekee kirjasta erityisen mielenkiintoisen. Fysiikan harjoittaminen ei olekaan pääasia, vaan se on valmistava vaihe meditaatioon. Hyvä esimerkki on istuen tehtävä eteenpäin taivutus. Kehon tuntemus on hyvä venytys selkäpuolella. Liikkeen sisäinen tarkoitus on edistää asteittain luopumista kaikesta siitä, mikä suuntaa huomion pois henkisistä päämääristä.

Kirjan kuvaama tie mielenrauhaan ja joogan sydämen löytämiseen on huomattavasti pidempi kuin kauppojen hyllyillä komeilevien meditaatiovärityskirjojen täyttäminen kannesta kanteen. Ajatukset kirkastuvat, kun ihmisen keho ja mieli tekevät yhdessä työtä. Myötätuntoinen asenne ja vilpittömyys lisääntyvät. Lisäksi terveelliset elämäntavat siirtyvät osaksi arkea. Jo tämäkin taso tuntuisi riittävän minulle. Kirja antaa kuitenkin lisäkipinän: mielen mestaruus on mahdollista ja harjoitus tekee mestarin.

Kestää monta lukukertaa

Kirja kertoo selkeästi ja ymmärrettävästi siitä, mistä joogassa perimmältään on kysymys. Ihmiset ympäri maailman tekevät joogan fyysisiä harjoituksia samalla tavalla. Tutut harjoitukset saavat kirjassa uuden ulottuvuuden, kun niiden yhteys meditaatioon on avattu yksinkertaisesti ja hyvin järkeenkäyvästi. Kirjan vertaukset ovat esimerkkejä nykypäivän arkiasioista. Se helpottaa joogan tarkoituksen asettamista tämän päivän ihmisen omaan elämään. Hyvin kirjoitettu suomenkielinen teksti avaa joogan perimmäisen merkityksen helpolla tavalla aloittelevallekin joogan harjoittajalle.

Kirjaa kannattaa lukea ja selailla useamman kuin yhden kerran. Kun itse etenee omalla elämän tai joogan polulla, oppii löytämään kirjasta uusia näkökulmia ja painopisteitä.

Kirjoittaja: Tiina Pajamo

Kontala, Janne 2015: Joogan sydän, kohti sisäistä harjoitusta. Basam Books Oy, Helsinki.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti