Blogin viimeisimmät

Ylös

Selkäkivun hoitamisen kolme askelta

Selkäkivun hoitamisen kolme askelta

Oletko joskus kärsinyt selkäkivusta? Liike, tietoisuus ja irtipäästäminen toimivat selässäsi, mutta sinun on myös kohdattava kivun syyt ja hoidettava niitä. Millä olemisen tasoilla selkäkipu meissä toimii ja kuinka joogan keinoin sitä käsitellään? Selän kautta voin havainnollistaa joogan lähestymistapaa muutenkin.

Kehoon tutustuminen
Venytykset, vahvistaminen ja asennon korjaaminen on luonnollisesti ensimmäinen askel – siis kuten fysioterapiassa. Tutkimme ja otamme vastaan tiedot, jonka perusteella luomme käsityksen millainen harjoitus sopii juuri sinulle. Usein tuloksia saadaan pian ja se on motivoivaa, mutta tulosten pitämiseen tarvitaan pidempiaikaista harjoitusta.

Kivun käsittely kehotietoisuuden avulla

Alaspäin katsova koira selkäsarjastaSelän kuuntelemisen oppiminen on tärkeää – nopeasti ja mekaanisesti tekeminen on helppoa mutta keskittynyt, rentoutunut ja tietoinen tapa harjoitella kehittyy pikkuhiljaa.

Terveeltä tuntuvan selän rakentamisessa työskentelemme kehotietoisuuden kanssa. Varsinkin kivun hallinnan kanssa tarvitaan taitoa, se on ankara harjoitus mielelle. Oman toiminnan tarkkailu – sekä harjoituksessa että kivun aiheuttajien tunnistamisessa, on joogin harjoituksen ytimessä. Tämä taito kehittyy kuukausen aikana ja auttaa tehokkaasti ennaltaehkäisemään vaivan uusiutumista.

“ Tarkkaile liikettä ja kehon tuntemuksia, tunnista kipua tuottava toiminta ja säilytä tarkkailijan mieli myös kipua kohdatessa.”

Tietoisuus kehon tuntemuksista ja tunteiden havainnointi helpottavat kipua. Havainnointi auttaa myös säilyttämään oman erillisyyden – kipu on siellä missä se on mutta se ei täytä mieltä kokonaan. Kipuun liittyvä pelko asettuu mittasuhteisiinsa.

Mielenhallinta lisää itsetuntemusta, taito on käytössäso kaikissa elämän päätöstilanteissa. Opimme ymmärtämään kehollisia reaktioita – kuten stressissä hartioiden ja pallean jännittymistä- ja voimme ohjata niitä. Itse kärsin skolioosista ja huomaan usein mielen jännityvän kehon jännitysten vuoksi, ilman ulkoisia syitä. Stressin hallinnan kannalta tuo taito on ollut tärkeä – se mikä tuntuu stressiltä kehossa, ei välttämättä ole sitä. Mieli ja keho kommunikoivat toisilleen molempiin suuntiin usein tarkoituksenmukaisesti mutta joskus vääristä syistä.

Syiden juurille
Selkävaivoissa voi heijastua elämäntilanteenkin rasitteet, varsinaista syytä selkä oireisiin ei aina löydy. Usein vaiva tulee esille paljon ennen vaihetta, jossa vain leikkaus auttaa – enneltaehkäisyllä ja elämäntapamuutoksilla voi korjata paljon.  Se ei tarkoita ainoastaan liikunnan ja venyttelyn lisäämistä. Motivaatiosi huolehtia itsestäsi ja tehdä tarvittavat muutokset vahvistuu. Voi olla että muutostarve on ulkoisessa- tai tunne-elämässä. Rentoutuminen on irtipäästämisen harjoittelua, venytyskin on sitä – sallit kehon muuttaa muotoaan hengitystä ja kehoa tarkkaillen. Jokaisessa joogaharjoituksessa työskentelemme hermoston ja aivojen uudelleen ohjelmoinnin kanssa.

Syvimpiä nopeasti saavutettavia joogan vaikutuksia on kyky murtautua ulos omasta mielikuvasta itsestään ja toteuttaa muutoksia. Energisyytesi vahvistuu ja kysy suunnata energiaa auttavat järjestelemään asiat uudelleen ulkona ja sisällä.

Me Yogamessä uskomme keskittyneen liikkeen olevan se tapa, jolla mieli saadaan keskittymään omaan sisäiseen parantumiseen ja puhdistumiseen. Olemisen tarkkailu pitkäkestoisessa asennossa parantaa kykyämme kontrolloida keskushermostoamme. Keho on leikkikenttämme ja vastaantulevat haasteet – kivutkin – tehtäviä joiden kautta voimme oppia uusia taitoja.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti