Blogin viimeisimmät

Ylös

Mitä olen oppinut työstressistä

Mitä olen oppinut työstressistä

Työstressi on yksilöllinen asia, ja moni potee siitä turhaan huonommuuden tunnetta. Itse olin taannoin työssä, joka ei varmastikaan ulkopuolisista vaikuttanut kovin stressaavalta. Mietin, mitä vikaa minussa oli, kun työ tuntui raskaalta, työnilo oli kadonnut ja luonteeni vastaisesti olin muuttunut mököttäjäksi.

Kroppakin alkoi reagoida – vatsakivut kuuluivat jokaiseen päivään. En ensin edes tajunnut kärsiväni työstressistä, koska oma työni ei vastannut mielikuvaani sitä, mitä on stressaava duuni: pää kolmantena jalkana paikasta toiseen juoksemista, pitkiä päiviä ja valtavasti vastuuta.

Työstressi on kuin rikkaruoho

Jälkikäteen ymmärsin, että elämässäni oli tuolloin monta tekijää, jotka altistivat minut työstressille. Olin esimerkiksi jo aiemmassa työssäni ollut todella stressaantunut, mutta en ollut oppinut käsittelemään sitä mitenkään.

Vaihdettuani työpaikkaa vanhat tavat reagoida paineisiin vain ponnahtivat uudestaan pintaan, kun esiin tuli haasteita. Jonakin toisena aikana olisin voinut sivuuttaa ne olankohautuksella. Mutta työstressi oli kuin rikkaruoho, jonka juuret olivat sinnitelleet elossa maan alla. Eikä vaadittu paljon, että ne alkoivat rehottaa taas.

Keinoja työstressin kitkemiseksi

Tällä kertaa uuvuin ja jouduin hakemaan apua työstressiin. Vasta se sai minut etsimään toimivia keinoja paineiden käsittelyyn. Aloin muun muassa joogata ja meditoida, mikä on ollut suureksi avuksi työstressin torjumisessa. Tutkimukset osoittavat muun muassa, että jooga laskee stressihormoni kortisolin tasoa veressä. Jooga myös lievittää sympaattisen hermoston toimintaa, josta aktivoi meissä adrenaliinitasoja nostavan taistele tai pakene -reaktion.

Joogan sekä myös terapeuttisen kirjoittamisen avulla olen tutustunut paremmin itseeni ja yksilölliseen stressikynnykseeni. Osaan jo tarkemmin kuunnella itseäni ja huomata, milloin minun on otettava enemmän aikaa asioille, joiden parissa palaudun työstressistä.

Omaa työstressin sietoaan voi parantaa

Ihanteellista totta kai on, että työstressiä tuottavat tekijät saadaan työpaikalla minimoitua. Mutta silti työstressiä syntyy lähes kaikilla aina silloin tällöin. Stressi on luonnollinen reaktio, joka on usein tarpeellinen jotta saamme työt tehtyä niin kuin pitää.

Ratkaisevaa kuitenkin on, miten pitkään työstressi jatkuu ja millaiset taidot hillitä sitä itse kullakin on. Toisilla on luonnostaan parempi paineen- ja stressinsietokyky – mutta se ei tarkoita, ettemmekö me muutkin voisi sitä oppia. Yksi apukeino ovat YogaMe:n joogahetket, joita voi tehdä silloin kuin omaan aikatauluun sopii. Jo muutamassa minuutissa voi tehdä paljon, kun tekee oikeita asioita.

YogaMe-harjoitukset sisältävät niin rauhoittavia hengityshetkiä kuin energisoivia liikkeitäkin, niitä kannattaa käydä kokeilemassa! Ensimmäinen kokeiluviikko on ilmainen.

 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti