Blogin viimeisimmät

Ylös

Kiire läpi elämän – miten tavoitteisiin pitäisi suhtautua?

Kiire läpi elämän – miten tavoitteisiin pitäisi suhtautua?

Tavoitteiden asettaminen ja niistä kiinnipitäminen tuntuu olevan itsestäänselvä itsearvostuksemme kulmakivi. Aseta tavoite, keskity, karsi turhat pois, siitähän minäkin kirjoitan. Mutta – entäs se osa elämää, joka osuu lukuisten tavoitteiden saavuttamisen ja tämän hetken väliin – sehän tuntuu kilpajuoksuta ajan ja keskittymisen kohteiden viidaksossa. Kuinka voin lisätä vapautta ja läsnäoloa vähentämällä suunnittelua?

Joka päivä vaihdan elämäni ainutkertaisia minuutteja rahaan ja erilaisiin asioihin. Onko päivilläni hyvä vaihtokurssi – tuottaako se tarpeeksi onnea? Siirrän fokukseni tavoitteista ja havahdun tähän käsillä olevaan nykyhetkeen. En lupaa luopua tavoitteiden asettamisesta, en anna niiden sokaista minua kahdelta asialta: elämältä juuri nyt ja uusilta avautuvilta mahdollisuuksilta.  Lakkaan syöksymästä elämän ohi.

Perfektionismin uuvuttava uskomus

Parhaat puolemme ovat meille kaikein vaikeimpia – ominaisuuksilla joita pidämme ansioinamme, on aina myös meille kärsimystä aiheutavat kääntöpuolensa. Täydellisyyteen ja kontrolliin pyrkiminen on juuri tällainen piirre – saammehan siitä paljon kiitosta ja kehuja. Se pakottaa meitä kuitenkin aina itsekritiikkiin, kurinalaisuuteen ja riittämättömyyteen.  Meneekö se näin: Asetan vuositavoitteen, jaan sen kuukausittaisiin välitavoitteisiin ja siitä päivittäin tehtäviin tehtäviin. Kuulostaa tehokkaalta, mutta aina eivät asiat suju juuri kuin ajattelit. Ja silloin itsekritiikki soimaa itsekurin puutteesta ja menetät itseluottamusta ja motivaation. 

Kevennä suunnittelua ja katso mihin elämä johdattelee

Uskomme vankasti että ilman päämäärää emme pääse minnekkään. Se ei olekaan ongelman ydin vaan se, että yritämme säätää reittiä ja vauhtia koko ajan. Vaikka olisin maailman paras organisoija, ei koko maailman muuttujia voi ennustaa ja hallita. Ja vaikka kaiki menisikin putkeen, olet rajoittanut elämääsi karkeasti. Aisoiden hallinnan tavoittelu aiheuttaa ääretöntä stressiä, olemme silloin saaneet täysin mahdottoman tehtävän.

Rakasta mutkia matkalla

Tälläviikolla harjoittelemme hyväksymään muutokset ja nauttimaan mutkista matkalla. Kun jätät  tavoitteesi pois mielestäsi ja keskityt juuri nyt olevaan hetkeen, saavut uuteen olotilaan jossa on helpompi hengittää. Vapautat energiaa uudelle ja ihan myös tekemiselle, läsnäololle ja levolla.

Pidä toki tavoitteesi, mutta unohda ne mielesi pohjalle, ne ohjaavat ihan tarpeeksi sieltäkin. Anna tien löytyä ja nauti matkasta. Usko että haaveet voivat toteutua, mutta jätä  haaveesi sitten hautumaan. Kerron esimerkin kuinka se toimii: suunittelet uuden auton tai huonekalun hankintaa, tai ehkä uutta kotia. Herkistyt sisäisesti huomaamaan siihen liittyviä asioita, ilmoituksia, vinkkejä jne. Jos haaveilet tulevasi joogaopettajaksi, sinusta alkaa tuntua että Kaikki ovat joogaopettajia. Olet virittäytynyt sopivalle aaltopituudelle ja lopulta juuri oikea ratkaisu on valmiina edessäsi. Voit huoletta toimia samallatavalla myös haaveittesi ja tavoitteidesi kanssa. Älä pelkää muuttaa suunitelmiasi – se on osoitus että olet oppinut. Kulje rauhassa.

Miten voisin toteuttaa tätä?

Aloita pienestä

Tavoiteista luopuminen ei tarkoita ettet tekisi mitään. Teet sitä mikä tuntuu tärkeälle ja mikä innostaa sinua. Aloita muutamasta tunnista, luovu tehtävälistoistasi  ja tavoitteistasi. Ota sitten pidempiä suunnittelemattoman toiminnan kausia.

Luota

Teet oikeita asioita oikealla hetkellä ja annat olemisesi opettaa kuinka jatkat milloinkin. Näin löydät inspiraation.

Toteuta koko elämässäsi

Tavoitteista luopumista ei tarvitse aloittaa tai rajoittaa vain työhön – kokeile vaikka liikunnassa ja vapaa ajassa. Löydätkö tekemisen ilon kun suunnittelet ja tavoittelet vähemmän ja elät enemmän.

Älä pakota itseäsi

Suunnittelemisesta on vaikea luopua. Jos tarvitset joissakin asioissa suunnittelua ja tavoiteita, tee vaan. Tarkkaile voitko joissakin kohdissa antaa asioiden mennä omalla painollaan ilman että menetät mielenrauhasi. Ehkä opit jotain ja saat hieman lisää vapautta!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti