Blogin viimeisimmät

Ylös

Joogan kymmenen ensimmäistä terveysvaikutusta

Joogan kymmenen ensimmäistä terveysvaikutusta

Jooga korjaa sisältä ja ulkoa. Kun olet käynyt joogatunneilla muutaman kerran, huomaat että olo tuntuu erilaiselta laajemminkin kuin lihaksissa – virkeältä ja tyyneltä. Katsotaanpa mitä on oikein tapahtunut. Joogan valtti on sen kokonaisvaltaisuus: samassa paketissa sekä kehon että mielen hyvinvointia. Mitä enemmän harjoittelemme, sitä enemmän joogan hyvää tekevät terveysvaikutukset avautuvat meille – ja sitä helpompi on pitää jooga osana arkea.

1. Jooga vähentää stressihormoni kortisolin määrää

Stressihormoni parantaa suorituskykyä hetkellisesti sekä keskittää mielen ja kehon suureen voimienponnistukseen. Hetkellinen hormonipyrskähdys parantaa muistia ja nopeuttaa päätöksentekoa. Normaalisti kortisolia ja adrenaliinia tarvitaan todellisissa kriisitilanteissa, kuten onnettomuustilanteissa.

Jos adrenaliinin ja kortisolin tuotanto jatkuu kriisin jälkeenkin, se kuormittaa immuunijärjestelmää, heikentää aineenvaihduntaa ja huonontaa unen laatua. Jatkuvasti korkealla oleva stressitaso heikentää myös muistia, oppimista ja luovuutta. Elimistö käy “ylikierroksilla” eikä pysty lepäämään.

Jatkuvasti liian korkealla oleva kortisolitaso on yhdistetty tutkimuksissa masennukseen, osteoporoosiin, korkeaan verenpaineeseen ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin. Näiden kautta stressi lisää myös ylipainoa, jossa rasva kerääntyy sisäelinten ympärille.

Rentoudu siis rauhassa, se ei ole lainkaan hukkaan heitettyä aikaa. Kun huomaat että hengitys tasaantuu, sydämensyke rauhoittuu ja mielesi pääsee rentoutuneeseen tilaan, on stressikin helpottanut. Keho kerää jännityksiä ja joogan asennot ja venytykset helpottavat niitä. Itse olen havainnut että mielen ja kehon käydessä kierroksilla, on helpointa aloittaa kehon rauhoittamisesta venytysten ja liikkeen avulla – mieli tulee kyllä mukana aikanaan!

2. Säännöllinen joogaharjoittelu tasapainottaa veren serotoniinitasoa

Serotoniinitasot ovat suorassa yhteydessä mielialan vaihteluihin. Vaikka alakulon taltuttaminen ei ole helppoa, tutkimusten mukaan säännöllinen joogaharjoitus lisää merkittävästi serotoniinin tuotantoa.

Tutkimuksissa on meditoinnin harjoittajilla löydetty mm. lisääntynyttä aktiivisuutta aivojen vasemmassa etulohkosta – löydös tarkoittaa suurempaa onnellisuuden tunnetta ja immuunijärjestelmän parempaa toimintaa. Muutokset olivat sitä suurempia, mitä säännöllisemmin meditaatiota harjoitettiin (lähde Wisconsinin yliopisto).

3. Jooga parantaa keskittymiskykyä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen joogaharjoitus parantaa koordinaatiota, keskittymiskykyä, reaktioaikaa, muistia ja jopa älykkyysosamäärää. Jooga on nimenomaan keskittymisharjoitus – vaikkapa tasapainoasentoon pysähtyminen on käytännöllinen ja nope tapa koota ajatukset.

4. Joogan tasapainottaa veren sokeriarvoja ja haitallista LDL-kolesterolia oikeaan suuntaan

Kun saat veren sokeriarvot oikealle tasolle, vähenee aikuisiän diabeteksen riski. Diabetesta sairastavilla joogan on todettu alentavan veren sokeriarvoja monin tavoin. Se laskee stressihormonien eli kortisolin ja adrenaliinin määrää, tukee painonpudotusta ja lisää herkkyyttä insuliinin vaikutukselle.

5. Vahvistaa luita ja auttaa ehkäisemään osteoporoosia

Joogassa harjoitellaan oman kehon painon avulla – monissa asennoissa kannattelet kehon painoa yhdellä raajalla, käsien varassa, jousen lailla kehosi venytykseen pingottaen.

Joogan asennot, kuten alaspäin katsova koira, vahvistavat käsivarsia tehokkaasti mutta turvallisesti ilman vammojen vaaraa. Joogaharjoittelu auttaa myös selkänikamien luutiheyden lisäämisessä (lähde: California State Universityn tutkimus)

6. Jooga auttaa painonhallinnassa.

Liiku enemmän, syö vähemmän – siinä monen dieetin sanoma. Jooga voi auttaa molemmissa. Säännöllisessä harjoituksessa lisäät liikuntaa ja energiankulutusta, poltat siis enemmän kaloreita. Tämän lisäksi hormonaaliset painoon vaikuttavat tekijät asettuvat tasapainon.

Jooga auttaa saamaan kosketuksen omaan kehoon, tunne-elämään ja henkiseen puoleen, rohkaisten tutkimaan syömisen syytä ja laatua. Jooga auttaa tulemaan tietoisemmaksi kehosta ja sen hyvinvoinnista!

7. Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, saatat hyötyä joogasta

Tutkimuksessa verrattiin verenpainetaudista kärsiviä henkilöitä, jotka harjoittelivat savasanaa (aktiivista rentoutumista) sohvalla köllöttelyn sijaan. Kolmen kuukauden kuluttua savasanaa harjoitelleiden systolinen verenpaine oli pudonnut 26 yksikköä ja diastolinen verenpaine 15 yksikköä. Tulokset olivat sitä huomattavammat, mitä korkeampi verenpaineen lähtötaso oli.

Tutkimukset on julkaistu Brittiläisessä lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä.

8. Jooga madaltaa sydämen leposykettä, lisää kestävyyttä ja hapenottokykyä

Vaikka kaikki jooga ei ole rasittavaa, useilla joogatunneilla on mahdollisuus harjoitella voimakkaasti ja vahvistaa sydäntä.

Mutta vaikka joogaharjoitus ei nostaisi sykettäsi korkealle, se vaikuttaa sydämeesi muillakin tavoilla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jooga madaltaa sydämen leposykettä, lisää kestävyyttä ja hapenottokykyä rasituksen aikana. Hyväkuntoisen ja vahvistuneen sydämen ansiosta suorituskykysi paranee, vaikket rehkisikään hikoillen.

Eräässä tutkimuksessa todettiin myös, että henkilöt, jotka harjoittelivat pelkästään joogan hengitysharjoituksia (pranayamaa), pystyivät treenaamaan enemmän pienemmällä määrällä happea. Vaikuttaako jooga silloin kuten korkeanpaikanleirit urheilijoilla?

9. Vilkastutat imunesteen (lymfan) kiertoa

Imuneste on veriplasmasta peräisin olevaa kudosnestettä, joka kiertää imusolmukkeiden läpi suodattaen vieraat aineet, kuten mikrobit. Se siis auttaa siivoamaan bakteerit ja taudinaiheuttajat kehosta ja näin pitää meidät terveinä! Jooga auttaa kehoa kampailemaan infektioita ja taudinaiheuttajia vastaan ja hävittää myrkyllisiä jäteaineita, joita syntyy kehon omassakin soluelämässä.

10. Jooga saa veresi kiertämään

Harjoitukset vaikuttavat verenkiertoosi monin tavoin. Aktiiviset harjoitukset kiihdyttävät sykettä ja hengitystä, rentouttavat harjoitukset tasapainottavat verenpainetta ja venytykset avaavat virtaukset kylmiin sormiin ja varpaisiin, pysyvästi.

Jooga tuo lisää happea soluillesi verenkierron mukana – sen tuloksena ne toimivat paremmin. Aivosi saavat enemmän happea ja haavat parantuvat paremmin. Rentouttavat harjoitukset parantavat myös hemoglobiinitasoa ja lisäävät punaisia verisoluja, jotka kuljettavat hapen soluille.

Esimerkiksi kiertoliikkeet puristavat laskimoveren pois sisäelimistäsi ja kun liike vapautetaan, uusi happirikas veri pääsee tulvimaan niihin.

Ylösalaiset asennot, kuten päälläseisonta ja hartiaseisonta tuovat veren raajoista ja lantion alueelta takaisin sydämeen ja keuhkoihin hapettumaan, mikä auttaa myös turvonneisiin jalkoihin ja munuaisongelmiin. Keskikehoon tulviva veri kalibroi (uudelleen virittää) verenpaineanturisi.

Joogan hyvän olon ja terveyden vaikutukset saa harjoittelemalla – pienikin harjoitus keskittyneesti on paljon enemmän kuin sen lykkääminen huomiseen. Kanssamme voit aloittaa jo tänään – verkossa tai ilmoittautumalla tapahtumiimme, ryhmiimme tai varaamalla yksityistunnin itsellesi tai ryhmällesi. Kerromme mielellämme lisää..

Jaa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti