Blogin viimeisimmät

Ylös

Joogan aloittaminen ja harjoittelu

Miten aloittaa joogan harjoitteluJoogan lukuisista muodoista löytyy jokaiselle sopiva ikään, kokoon ja tavoitteisiin katsomatta. Haluatpa sitten rentoutua, notkistua, lievittää selkäkipuja tai mitä tahansa näiden väliltä, voit nykyään löytää joogan lajeista omasi. Aloittaminen on helppoa, kun seuraat ohjeitamme.

YogaMe-verkkopalvelumme on hyvä kaveri aloittelijalle, asennot on tarkkaan ohjeistettu ja turvallisia. Tässä muutamia muita vinkkejä alkuun pääsemiseksi!

Mikä joogamuoto sopii minulle?

Tarjolla on nykyään huimasti eri joogamuotoja ja -tyylejä, joten valitseminen voi tuntua mutkikkaalta. On vinyasaa, kundaliinia, hot joogaa, hathaa ja astangaa, sekä iyengarjoogaa – johon YogaMe:n harjoittelu perustuu.

Paras tapa lähteä liikkeelle on yksinkertaisesti käydä kokeilemassa eri joogatyylejä ja opettajia, jotka ovat kaikki omanlaisiaan, kunnes löydät omat suosikkisi. Kysele tutuilta ja käy joogakoulujen verkkosivuilla.

Tärkeintä on, ettet luovuta kokeilemista liian helposti: jooga ja terveelliset elämäntavat on tarkoitettu kaikille!

Miten usein?
Yksikin joogatunti viikossa on hyvä, kaksi jo mainiota. Jooga on elämää varten, ei toisinpäin! Ei tarvitse ”hurahtaa” ellei tahdo ja alkaa joogata aamuviideltä joka päivä.

Kun huomaat, miten saat joogasta hyvää oloa, pysyt terveenä ja mielialasi on luonnostaan tyytyväisempi, ehkä haluatkin löytää vielä hieman lisää aikaa harjoituksellesi. Voithan harjoitella miltei missä vaan. Ja juuri se on meille YogaMe:ssä tärkeää – että jooga kulkee mukanasi arjen pienissä hetkissä, ei pelkästään joogamatolla.

Viisi minuuttia päivässä pitää joogan elävänä joogatuntien välillä. Teetpä sitten vain YogaMe-harjoituksia verkossa tai käyt myös joogatunneilla, tärkeintä on että olet löytänyt joogan!

Mitä varusteita tarvitsen?

YogaMe:n harjoitustuokiot verkossa olemme suunnitelleet niin, että ne voi tehdä ilman joogamattoa tavallisissa työvaatteissa – tiukka jakku ja kengät on kuitenkin hyvä riisua. Saatat tarvita tuolia tai seinän tukea. Varmista, että jalkasi ovat luistamattomalla pinnalla.

Joogatunneille riittää joustava vaatetus, joogamaton saa yleensä lainaksi järjestäjältä. Varmista asia kuitenkin etukäteen.

Iyengarjoogassa oikeiden linjausten saavuttamiseksi käytetään erilaisia apuvälineitä, kuten palikoita, huopia, vöitä ja bolstereita eli “pötkylätyynyjä” – nämä saat aina joogakoulusta. Apuvälineiden ansiosta iyengarjooga on tarkkaa, dynaamista ja turvallista. Jos haluat hankkia kotiin apuvälineitä (monet haluavat esimerkiksi bolsterin), kannattaa tiedustella ensin joogaopettajaltasi.

Miten nopeasti voin edistyä?

Riippuu tavoitteistasi, mutta jo ensimmäisillä kerroilla huomaat välittömät hyödyt: ryhti kohenee, hartiat pehmenevät, energia kasvaa, olo rentoutuu, uni paranee…

Jatka tästä eteenpäin pienin askelin. Jos tahdot notkeutta, liika kunnianhimo voi johtaa vammoihin. Jos tahdot rauhoittaa mieltäsi, se on maraton, jota on treenattava pitkäjänteisesti.

Verkossa toimivat videoidut harjoituksemme edistyvät samaa tahtia kuin sinä, joten olet turvallisissa käsissä, kunhan noudatat selkeitä ohjeita.

Usein käy niin, että kun mieluisa joogamuoto on löytynyt ja jooga on arjessa mukana pieninä tuokioina vaikkapa YogaMe:n kanssa, siitä tulee niin luonteva osa elämää että edistys tulee huomaamatta.

Tärkeintä on, ettet luovuta kokeilemista liian helposti: jooga ja terveelliset elämäntavat on tarkoitettu kaikille iästä ja koosta riippumatta!

5+1 askelta joogan aloittamiseen!

Aloittaminen on vain 5 askeleen päässä. Lue alta miksi ja miten harjoittelu kannattaa aloittaa.

1. Etene hiirenaskelin

Uuden tavan luomisessa on tärkeää, ettei yritä muuttaa kaikkea kerralla. Valitse pieni asia ja keskity siihen. Päätä ensin, että harjoittelet YogaMe:ssä vaikka perjantaisin lounastauolla. Kun se sujuu, päätä seuraava askel ja toteuta se.

Jos 10 minuutin joogatuokio tuntuu ylivoimaiselta kiireisenä päivänä, päätä että teet edes minuutin, vain yhden liikkeen. Saatat huomata haluavasi jatkaa vielä. Kynnyksen madaltaminen toimii, itseään saa vähän huiputtaa…

Professori Juha T. Hakalan mukaan jo alle minuutin mittaiset mikrotauot työn ohessa auttavat kirkastamaan ajatuksia ja lisäämään keskittymistä, kunhan tauot ovat totaalisia. Ja jooga jos mikä on tässä hetkessä elämistä – siihen myös YogaMe:n lyhyet mutta tehokkaat harjoitukset perustuvat.

2. Aseta itsellesi aikataulu

Uuden tavan oppimiseen sanotaan kuluvan kolme viikkoa. Se voi kestää kauemminkin, mutta älä luovuta! Huomaa joogan hyvät vaikutukset ja jatka samaan malliin.

Pidä jooga elävänä joka päivä. Pitkät paussit joogamatolta saavat otteen herpaantumaan. Meidän kaikkien päivästä liikenee itsestä huolehtimiseen seitsemän minuuttia – se on YogaMe-harjoitusten yleisin mitta.

3. Merkkaa aika kalenteriin

Mikä aika päivästäsi on paras harjoittelutuokiolle? Heti herättyäsi, vai iltapäivän kahvipaussilla? Merkitse aika kalenteriin ja käytä puhelimen tai tietokoneen muistutuksia. Neurologisten tutkimusten mukaan tavan syntymiseen vaaditaan jokin vihje, merkki joka laukaisee toiminnan. Se voi olla kalenterimuistutus tai herätyskellon soiminen. Tapojen luomisesta voi lukea esimerkiksi best seller -opuksesta The Power of Habit, jonka on kirjoittanut yhdysvaltalainen Charles Duhigg.

Jos joudut toisinaan lipsumaan aikataulusta, merkkaa heti uusi aika kalenteriin.

4. Tee päätöksestäsi numero

Mainosta ystävillesi. Tai mikä parasta, innosta heidät mukaan. On vaikeampi luovuttaa, kun päätös on julkinen tai olet saanut itsellesi seuraa.

5. Palkitse itsesi!

Palkkio on tärkeä, koska sen perusteella aivosi arvioivat, kannattaako käyttäytymisen muutos vai ei. Aseta siis itsellesi jo etukäteen tarpeeksi houkutteleva palkkio, joka saa endorfiinit hyrräämään. Riittääkö joogatuokioon ryhtymiseksi se, että tiedät saavasi mahtavan olon, vai tarvitsetko enemmän? Zen Habits -bloggaaja Leo Babauta ehdottaa jopa, että lupaat ystävillesi jonkin palkkion, jos onnistut. Ei hassumpi idea!

+ 1 Varaudu repsahduksiin, ota opiksesi ja jatka!

Tapojen luomiseen erikoistunut kirjailija ja bloggaaja Leo Babauta neuvoo suhtautumaan uuden tavan opetteluun oppimisprosessina. Mistä repsahdus johtui? Miten voisin toimia toisin jatkossa? Asennoidu uteliaasti. Ja sitten vain jatkat sinnikkäästi eteenpäin.

Joogan aloittaminen ei vaadi kuin päätöksen. Liikuntamuotona se sopii kaikille aina lapsista mummuihin ja vaareihin asti – eikä se vaadi kuin muutaman minuutin päivässä toimiakseen. Lue siis sivustoltamme lisää vinkkejä joogan harjoitteluun ja tutustu niin verkkopalveluumme kuin tunteihimme.

 

Aloita kanssamme nyt heti! 

Saat kokeilla ilmaiseksi. Jos pidät harjoituksista, voit valita edullsista kuukausipaketeistemme.