Blogin viimeisimmät

Ylös

Mielen ja tunteiden hallinta paranee harjoittelemalla

Mielenhallinta ja tunteiden hallinta kehittyvät joogallaKannamme mukanamme tunteita, jotka ovat kertyneet meihin koko elämän aikana. Tapahtumat heijastelevat kaikkea sitä, jonka tuomme niihin mukanamme. Tietyt elementit ovat siis jo olemassa tilanteeseen tullessamme. Kuinka sitten selvittää tyynesti hetket, kun pinna kiristyy? Kuinka rakentaa myötätuntoa ja itsehillintää, kun tekisi mieli paiskoa ovia? Mielen ja tunteiden hallinta on taito, jota voit harjoitella ja kehittää.

Itse olen ymmärtänyt, että vain kun stressi väistyy, voin saada yhteyden tyyneen onnellisuuteen joka luontaisesti aina on sisälläni. Silloin on vaikea hiiltyä lähes mistään. Stressi ilmaantuu kun emme kykene enää käsittelemään tilanteen painetta. Stressaantuneena keho erittää hormoneja – kortisolia, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Nämä hormonit aikaansaavat taistele tai pakene –reaktion, joka auttaa kehoa toimimaan välittömästi vaarallisessa tilanteessa. Vaikka tämä hätätilatoiminto oli esi-isillemme välttämätön sapelihammastiikerin uhatessa, se auttaa myös meitä selviytymään äärimmäisissä vaaratilanteissa.

Kuitenkin elämäntilanteemme voi saada stressireaktion jäämään päälle, emmekä osaa ravistaa sitä itsestämme kuin eläimet vaaran mentyä ohi. Stressi vaikuttaa verenpaineeseen, sydämen sykkeeseen ja heikentää immuunijärjestelmäämme sekä muuttaa myös sokeriaineenvaihduntaa altistaen diabetekselle.

Harjoittelulla saat kehon ja mielen yhteistyöhön

Kaikki kohtaamamme tunteet ovat varastoituneet muistin lisäksi myös kehoomme ja lopulta heijastuvat terveyteemme ja asentoomme. Jooga vaikuttaa meihin syvästi. Harjoitukset jotka kehittävät kehon voimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta tuovat harmoniaa, vahvuutta ja tasapainoa myös mieleen. Mieli herkistyy kuuntelemaan sisäisiä viestejä sekä harjaantuu tunnistamaan ja tyynnyttämään mielen kuohuntaa. Hallinta paranee. Liike tasapainottaa hormonitoimintaamme ja eheyttää asennon kantamaan tarinamme kauniisti.

Ihailemme herkästi kehon voimaa ja notkeutta, jota säännöllinen harjoittelu kehittää. Merkityksellisempi on kuitenkin tarkkailun taito. Opimme tunnistamaan tunteitamme ja tarkkailemaan, kuinka ne vaikuttavat kulloinkin tapaamme kohdata elämää. Opimme myös erottelemaan ja ottamaan etäisyyttä huoliimme ja mielihaluihimme sekä näin tunnistamaan elämästämme todella tärkeät asiat.

Käytännön vinkkejä

Kiperässä tilanteessa ei enää ehdi aloittamaan hartiaseisonnan opettelua. Tukeudu siis näihin:

  1. Ajattele että toinen ei tehnyt tapahtunutta tahallaan tai ilkeyttään.
  2. Hyväksy että teemme jokainen virheitä ja olemme keskeneräisiä.
  3. Laske sitten kymmeneen irrottautuaksesi itse tilanteeseen tuomistasi odotuksista.
  4. Astu spontaaniin tilanteeseen, anna sen näyttää reitti – tulet löytämään ässän hihastasi.

Harjoitus kokeiltavaksi

Sulje silmät, anna hengityksen rauhoittua ja ajatusten lipua vapaasti kuin poutapilvet – mihinkään takertumatta. Tarkkaile millaisia ilmiöitä kohtaat ja hyväksy ne sellaisenaan analysoimatta tai arvostelematta. Pidä itsesi nykyhetkessä seuraamalla hengityksesi liikettä koko ajan. Jatka niin kauan kuin haluat. Rentoutumisharjoituksissa eivät rentoudu ainoastaan lihakset. Myös aivojen sähköiset taajuudet muuttuvat ja hormonituotanto rauhoittuu, jolloin stressin oireet vähenevät nopeasti.

Pähkinänkuoressa:
Jooga vaikuttaa syvästi kehon kautta mieleen. Harjoitukset, jotka kehittävät kehon voimaa ja tasapainoa vaikuttavat vahvistavasti ja selkeyttävästi myös mielenhallintaan. Joogassa omaa olemista tarkkaillaan sekä keholle tutuissa asennoissa että ääriasennoissa.

Mielen ja tunteiden hallinta on oppimishaaste siinä missä kehonhallintakin – harjoittelemalla voi kuka tahansa edistyä!

Kokeile videoilla ohjattuja harjoituksiamme