Blogin viimeisimmät

Ylös

Hyvän hengityksen 3 hyötyä

Hyvän hengityksen 3 hyötyä

Hengitys on tärkeä osa elämää. Kiireinen päivä saa pään jomottamaan ja olon kireäksi. Usein syynä on yksinkertaisesti se, että olemme unohtaneet hengittää ja saada tarpeeksi happea elimistöömme. Keskittymällä hengitykseen saamme lisää energiaa tai rauhoitumme, tilanteen mukaan.

Vaikka hengitys on automaattinen toiminto, antamalla sille hieman huomiota voimme monin tavoin paremmin. Hengitys puhdistaa elimistöä ja tuo voimaa. Hengityksen laadun parantaminen ei ole loppujen lopuksi kovin vaikeaa. Jo kolmekin keskittynyttä hengenvetoa auttaa poistamaan jännityksiä.

Helpot hengitysohjeet

Ensimmäinen, ja usein riittävä teko on tutustua omaan luonnolliseen hengitykseesi. Tutustu siihen alkuun ollessasi sopivan rentoutunut:

Istu selkä suorana mutta rentona tuolilla.
Aseta toinen käsi pallealle ja toinen rinnalle.
Sulje silmät ja tunne, miten hengitys virtaa vapaasti koko kehossa.
Hengitä nenän kautta rauhallisesti sisään ja ulos. Älä yritä muuttaa hengitystäsi.
Tarkkaile, mitä tapahtuu ja totuttele siihen, ettei hengitykselle tarvitse tehdä mitään. Sille pitää vain antaa hieman huomiota, että se pääsee toimimaan luonnollisesti ja vapaasti.
Hengitystä tarkkailemalla se vähitellen rauhoittuu, syvenee ja pitenee. Huomaat, että samalla myös mieli rauhoittuu ja lihasten jännittyneisyys vähenee. On kuin ympäristökin rauhoittuisi ja hiljenisi.
Hengityksen säätely

Omien keuhkojen kapasiteettia voi tutkia turvallisesti itsekseenkin. Oivalluksia voi syntyä esimerkiksi kun tutkit, ovatko sisään- ja uloshengitys saman mittaisia. Usein jompikumpi sujuu paremmin. Kun tutkit hengitystä tällä tavoin rauhallisissa tilanteissa, opit pian myös arjessasi, miten rentoutua ja keskittyä muutaman syvän uloshengityksen avulla. Syvät sisäänhengitykset ja pieni venyttely taas tuovat energiaa ja kirkastavat ajatukset.

 

Harjoitukset ja vinkit hengittämiseen

  1. Tietoinen hengitys rentouttaa ja tuo selkeyttä

Miltä tuntuu kun olet jännittynyt, ärtyisä ja stressaantunut? Lihaksesi ovat jännittyneet, hengitys tihenee.

Kehomielen yhtymäkohta on hengitys. Kun hengität tietoisesti, saat ärtymyksen hallintaan ja kehon rentoutumaan. Saat harkinta-aikaa päättää, mitä tehdä. Samalla keho saa tarpeeksi happea ja voi paremmin.

Riittävä hapensaanti vähentää tutkitusti ja tehokkaasti hermostuneisuutta. Keskity niinä hetkinä hengittämään. Hengitä rauhallisesti ja syvään – tarkoituksella koko kehoon. Huomaa kohdat, jotka ovat jännittyneitä ja hengitä niihin.

Kun kehosi rentoutuu, mieli selkenee ja syntyy tilaa oivalluksille. Pääset myös etäämmälle epämukavista tunteista. Kaikki tunteet ovat hyviä ja hyödyllisiä. Luo hengittämällä itsellesi aikaa tarkkailla, miten toimit niiden johdosta.

2. Hengitys hieroo ja virkistää elimistöä

Pallea on suuri lihas keuhkojen ja vatsalaukun välissä. Se huolehtii pitkälti keuhkojen täyttämisestä ja tyhjentämisestä toimien sekä automaattisesti (kuten sydänlihas) että tahdonalaisesti (kuten käsien ja jalkojen lihakset).

Pallean liike hieroo sisäelimiä kuten sydäntä, maksaa ja suolistoa. Syvään hengittämällä vaikutus lisääntyy entisestään. Kun hengität sisään, pallea laskee alaspäin ja vatsa laajenee. Tämä liike paitsi hieroo elimiä myös lisää aineenvaihduntaa.

Erilaisten hengitystekniikoiden avulla hengitystä voidaan ohjata joko enemmän vatsaan tai rintakehään. Joogatunnilla opit uusia tapoja ja löydät tien luonnolliseen hengitykseen.

3. Hengitys lievittää kivun tuntemusta

Oletko huomannut yhteyden ajatusten, tunteiden ja kokemuksen välillä? Mitä hengitykselle tapahtuu, kun koet kipua? Pidättelet sitä.

Voit myös tutkia mitä kivulle voisi tapahtua kun annat hengityksen vapautua. Saatat huomata, että kipukin alkaa menettää terävyyttään. Hengitä lempeästi sinne missä tunnet kipua, pystyt hoitamaan sitä sisältäpäin.

Lisää hengityksen terveyshyötyjä Inspiraatiosivuillamme

Tee lyhyistä hengitysharjoituksista rutiini

Aloita pienin askelin ja aseta itsellesi realistinen tavoite. Päätä harjoitella tuokio päivittäin ainakin kolmen viikon ajan. Sen verran uusien tapojen vakiinnuttaminen tutkitusti vähintään vie.
Keksi konsti, jolla tavoite pysyy mielessäsi, vaikka arki painaisi päälle. YogaMe:ssä voit asettaa esimerkiksi kalenterimuistutuksen itsellesi.

Kokeile, onko vinkeistämme apua! Ehkä huomaat energiatasossasi tai keskittymisessäsi yllättäviäkin muutoksia?

 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti